Elektrikerns fem mest värdefulla verktyg

Inspirerade av våra kollegor i Nacka rankar vi här elektrikerns bästa och mest nödvändiga verktyg. Det handlar dels om säkerhet, hur ofta vi använder olika verktyg liksom hur pass enkla de är.

 1. Livräddaren Voltmätaren
  Som vi alla vet så ska man inte arbeta med el utan att sängs av elen först. När vi dubbelkollar att strömmen verkligen är avstängd så använder vi voltmätaren som mäter spänningen i olika kablar.
 2. Dragfjädern
  En elektriker sysslar en hel del med kabeldragning, genom väggar och alla andra möjliga och omöjliga utrymmen. Ofta är det bökigt att komma åt och nå och då är dragfjädern en absolut nödvändighet. Var skulle vi vara utan den.
 3. Spänningsdetektorn utan direktkontakt
  Som vi använder för felsökning genom att vi då undersöker om en kabel, en kretsbrytare, en propp eller annat innehåller spänning eller inte. Det fiffiga är att den mäter det utan att vi fysiskt behöver vidröra något. Fiffigt och säkert.
 4. Måttbandet
  Ett enkelt men helt avgörande verktyg som vi använder flera gånger per dag. Hur skulle vi klara oss utan måttbandet? Saker skulle sitta på korsen och tvären och materialåtgången skulle vara helt vansinnig om vi inte visste hur långa, breda eller höga saker är eller ska vara.
 5. Avisoleringsstänger
  För att komma åt och lösa olika problem måste man ibland ta sig igenom det skyddandet höljet. För att ta itu med det använder vi avisoleringsstänger i olika storlekar.

  Det kan verka banalt men hur länge skulle vi egentligen klara oss utan hammaren?

Bubblaren – Hammaren

Lika självklar som måttbandet, enkel men användbar för alla möjliga situationer, särskilt i slutet av ett arbete.

Det var vår lista. Håller du med eller inte? Har vi överskattat något verktyg och missat något helt annat? Vilka verktyg kan du inte klara dig utan? Tyck gärna till i kommentarsfältet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + två =